Foto, mennesker
Kommentarer 4

Blod, svette og currytårer – drømmen om å skape noe eget

_MG_4298

Tekst: Marie Furhovden
Foto: Fride Næsheim / André Evju

For snart tre år siden var André Evju en vanlig mann på 26 år. Han var siviløkonom og jobbet som aksjemegler, gikk med dress på jobb og stemplet ut hver dag klokken fire.

En tur til Sør-Amerika og et møte med en surfer fra USA skulle være med på å endre livet hans.

Dette er historien om en aksjemegler, en IT-konsulent og en byggingeniør som sammen bestemte seg for å gjøre en liten del av verden til et mye bedre sted. Dette er historien om wokrestauranten Tunco.

IMG_8050

På en strand i El Tunco

Mateventyret begynte da Andrés bror Mads Evju og hans kompis, Nam Mai, i 2013 skulle til Sør-Amerika på opplevelsestur. André studerte på det tidspunktet i New York, og skrapte sammen nok penger til å møte de to andre i El Salvador.

De tre hadde vært mye ute og reist som backpackere tidligere, og de var godt vant med ukjent farvann. Et av stedene de dro innom var byen El Tunco. Her møtte de en dame som tente ideen om en egen restaurant.

– Det var en dame der fra New York som hadde dratt til de beste bølgene i Sør-Amerika for å kunne surfe resten av livet. For å ha noe å leve av, startet hun en enkel woksjappe i en stråhytte. Det ble en kjempeslager i El Salvador. Folk valfartet fra hovedstaden San Salvador ut dit hver helg. Køen var sånn 30-40 meter for å få seg en wok.

IMG_8078  IMG_8086  IMG_8140

En unik mulighet

Vel hjemme i Norge begynte Mads og Nam å leke med ideen om å lage en egen woksjappe da de skulle skrive sine masteroppgaver. André fikk så tilbudet om å bli med i det som etterhvert skulle bli Tunco.

Veien til dit de tre er i dag har vært lang og kronglete. Mange har vært med og falt av lasset underveis. Planer har blitt endret og ideer omrokkerte. André var lenge i tvil om det virkelig var verdt å legge så mye tid og energi i prosjektet.

– Så skjønte jeg etterhvert at man ikke får så mange muligheter som denne i livet. Det er ikke hver dag man blir invitert med på et prosjekt som dette. Jeg måtte jo bare være med.

IMG_8090

Og med det var drømmen om en egen restaurant satt i gang. En 40 sider lang forretningsplan og flere investorer seinere begynte ideen å bli omformet til noe konkret.

– Det skjedde mye rart den perioden der, vi visste jo ikke helt hva vi holdt på med.

_MG_4337  _MG_4303  _MG_4293

Måltid for et måltid

Da tiden var inne for André til å begynner på sin master, var oppgaven å skrive om en inspirerende leder. Han valge Blake Mycoskie, grunnleggeren av skomerket Toms. Deres filosofi er at for hvert skopar de selger, gir de et skopar til en som trenger det.

– Jeg tenkte at jeg måtte få den modellen inn i prosjektet. Ideen kom et godt stykke ut i prosessen, men det er det som er så spennende med å starte noe eget, plutselig kommer man på en ting som man kan tilføre prosjektet.

August i år dro Tuncogjengen på tur til Vietnam for å finne ut hvordan de best kunne hjelpe familier i landet. Nam er selv fra landet og har familie der, derfor ble Vietnam et naturlig valg.

– Vi dro til Buôn Ma Thuột som er en kaffeby i Vietnam. Inne i byen var det greit, men bare ti minutter utenfor med bil var det jungel og grusveier. Her bodde det familier som falt mellom alle stoler og som virkelig kjempet for tilværelsen.

En organisasjon som arbeider med å hjelpe de aller mest vanskeligstilte innbyggerne, tipset om en familie som virkelig kunne ha bruk for Tuncos hjelp. De var tre barn der ingen foreldrene var til stede. Mødrene har forlatt dem fordi faren hadde store psykiske problemer. Uten noen voksne til å ta seg av dem, måtte bestemoren på 75 forsørge de tre barna.

tunco_vietnam

– Hun gikk og plukket opp mais og ris på bakken som andre ikke kunne selge eller spise selv. Målet hennes var selvfølgelig å kunne tjene noe på det, men det var så vidt nok til mat for de små barna, som var svært underernærte.

En månedslønn i Vietnam ligger på mellom 2000 og 3000 kroner. Et måltid koster omtrent 1-2 kroner. I stedet for å hjelpe bredt, ønsker de at de gjennom Tunco kan hjelpe en familie til å få nok mat på bordet. Målet er at jo mer wok Tunco selger, jo flere familier kan de etter hvert hjelpe.

Sa opp jobbene sine

André sier selv at han er en optimist som heller ser mulighetene fremfor problemene.

– Jeg er litt ubekymret av natur, og ser ikke risikoen i så veldig mye. Mads er helt i andre enden. Nam er et sted i midten der, så det er godt vi har han.

Nam har bakgrunn som IT-konsulent, Mads som byggingeniør og André som aksjemegler. De tre har møtt mange reaksjoner på at de nå har sagt opp trygge, godt betalte jobber til fordel for restaurantprosjektet.

– Det å jobbe for seg selv og starte noe eget, det henger så langt over noe annet. Ja, jeg taper litt i lønn, men hva har det egentlig å si? Går det ikke, så går det ikke. Går det til helvete, så er ikke livet over.

IMG_8122  IMG_8145  IMG_8137

Over all forventning

2015 ble året der wokgjengen virkelig skulle få prøve seg, og begynte å selge maten sin til mannen i gata. De har så langt stått på stands og laget mat til mange hundre – om ikke tusen – sultne mager.

For bare noen uker siden signerte de kontrakt på det som på nyåret skal bli resturantlokalet. Til tross for at han er en optimist, er til og med André overrasket over hvor fort ting har falt på plass.

_MG_4330  _MG_4309  _MG_4319

– Det er veldig kult å se at det har blitt såpass bra, jeg hadde ikke trodd at det skulle bli så proft egentlig, det hadde jeg ikke. Det som er gøy å se er at nå er det faktisk noe.

Etter så mange timer med tenking, planlegging, diskusjoner og hardt arbeid, er det viktig å lykkes forklarer han.

– Det betyr alt, det er ikke noe annet alternativ. Jeg ofrer alt for å få det til, og jeg vet det kommer til å gå. Jeg vet ikke akkurat hvordan det kommer til å skje, men bare det at vi har kommet dit vi er nå beviser at vi får ting til.

André har store planer for Tunco i fremtiden, og håper på å satse utover i Europa.

– Men aller først må vi få den første sjappa opp å gå og se at vi klarer å drive en restaurant, for det vet vi jo ikke hvordan vi gjør ennå.

IMG_8133

 

4 Kommentarer

 1. Kaur sier

  For en motiverende gjeng som tørr a ta sjanser.
  For en fantastisk ide om å kunne hjelpe de som trenger det samtidig som dere tjener penger og gir oss i byen flere spennende smaker! Takk.

 2. Ørjan sier

  Kult! Denne skal testes ut. Masse lykke til! 🙂

 3. Peter sier

  Fantastisk lesning. Lykke til med dette konseptet, noe som jeg savner i Oslo. Kommer snart innom og gleder meg til å smake maten deres!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *