mennesker
Skriv en kommentar

Bak fasaden: Fitness

Tekst og foto: Fride Næsheim

Jeg er på vei til Lillestrøm for å møte Thea. Hun driver med fitness, og har fått låne en sal på Condis treningssenter for å trene til NM i fitness 2015. Jeg ser for meg svette kropper, pumpende muskler og høy musikk, men det er noe helt annet som møter meg.

_MG_4360   _MG_4347   _MG_4361Thea sitter i en stille sal og tøyer, «Hei», sier hun og kommer mot meg. Thea er sprudlende, blid og hyggelig. Det er en rolig og avslappet stemning med tanke på at dette er en av de siste treningene før NM.

Thea farer over gulvet og hopper høyt, også rett ned i en armheving. Grenen Thea skal stille i er ny i Norge, og det er derfor bare to som deltar. Det er en blanding av en rutine med dans og ulike styrkeøvelser. Det passer perfekt for Thea, som har danset siden hun var 8.

– Jeg ble norgesmester i jazz i gamlisklassen for en stund siden, forteller hun og ler.

_MG_4355

Interessen for fitness startet etter fødselen av hennes andre sønn Felix på nå 18 mnd, Thea ville komme seg i form og ha et mål å jobbe mot.

– Pappa har alltid vært interessert i trening med tunge vekter og fikk meg med på treningssenteret.

Thea har tidligere stilt i bikini fitness og i juni stilte hun i Olympia Amateur i Spania. Der kom hun på 14 plass av 43 jenter fra hele verden, men hun ville gjøre noe mer enn å bare vise frem kroppen.

– Bikinifitness har jo tatt helt av. Det er mye arbeid bak, men det ser man ikke så mye av på scenen da det bare er poseringer, forteller hun.

_MG_4379

Thea ble tipset om den nye grenen Womens fitness over en middag, og tenkte; hvorfor ikke ta utfordringen. Og Thea føler denne grenen er veldig henne.

– Jeg elsker å danse, har masse energi og er glad i hopp og sprett, det er veldig gøy.

Men hadde det vært opp til Thea hadde hun stilt i både womens fitness og bikini fitness, noe som ikke er lov i NM.

Hvis plasseringen i NM blir god kan hun bli sendt til VM, noe Thea selvfølgelig håper på.

– Da må jeg bare fortsette på dietten, men jeg må ha noen cheat days, altså dager hvor jeg kan spise hva jeg vil.

Ukene før en konkurranse følger Thea en diett.

– Jeg tenker bare på hva jeg skal ha i meg iløpet av en dag.

– Er du sulten? lurer jeg.

– Nei, egentlig ikke. Man blir veldig vant til det og jeg er vant til å være travel med jobb og lignende, så det har blitt en vane.

Thea forteller at det med diett har tatt litt av.

– Jeg er ikke helt nazi på det, det viktigste er at du passer på hva du får i deg iløpet av en dag.

Thea har mange allergier og er derfor vant til å ikke ha så mye mat å velge i.

– Det går mye i rødt kjøtt, ris og brokkoli. Jeg er ikke så glad i grønnsaker men brokkoli er greit.

_MG_4368   _MG_4352   _MG_4376   

Thea ser igjennom bildene jeg har tatt.

– Jeg ser jo tynn ut jo, sier hun nesten overassket.

Og hun er tynn, og veldig muskuløs.

Jeg sier hadet til Thea og lar hun fortsette treningen i fred. Jeg skal møte henne på NM, som er på lørdag.

– Når jeg danser er jeg veldig konsentrert, jeg er ikke sur altså, sier hun før jeg går.

Jeg skjønner at det ligger mye hard trening bak fitness og det krever dedikerte mennesker.

_MG_4423

Klokken er litt over 9 og jeg befinner meg på Chateau Neuf i Oslo, det er duket for NM i fitness. Jeg møter en spent Thea i gangen like før åpningssermonien og hår og sminke er allerede klart. Før en opptreden forteller Thea at hun blir veldig nervøs, at hun føler hun må spy. Da må hun ha ro og få varme opp helt for seg selv.

Det begynner å fylle seg opp i salen og stemningen er spent. Dette har utøverne trent, svettet og jobbet så hardt for i flere måneder.

 _MG_4400_MG_4481

Den samme dagen har Thea spist ris og salt biff så kroppen skal tørkes ut. Grenen Thea skal stille i er tidlig i programmet og hun kommer ut på scenen og gir alt. Musikken starter og Thea kommer ut gjennom et speil, så er dansen igang. Hun farer over scenen i et forrykende tempo, gjør hopp og styrkeøvelser. Det er masse energi og utstråling, hun trives virkelig på scenen. Hun ser rett på dommerene, blunker og smiler, når hun er ferdig neier hun før hun løper av. Det oser selvtillit og kraft av denne dama. Jeg møter Thea etter hun har stått på scenen. Hun forteller at det første hun gjorde når hun kom av scenen var å ta seg en slurk vann.

_MG_4511   _MG_4513   _MG_4519

Chateu Neuf er plastet opp innenvendig, på grunn av all sminke, spray tan og hårspray. Og det lukter sterkt av alle disse tingene. En som jobber på arrangementet går forbi og sier; så bra det var Thea. Syns du det? spør Thea glad. Hun spiser riskaker med honning på for å fylle opp før neste gang hun skal på scenen. Yndlingssjokoladen med oreo fra Milka ligger klar som belønning når hun er ferdig.

  _MG_4542   _MG_4526   _MG_4543

Neste opptreden er poseringer i bikini. Noe de også må øve mye på før konkurranser. Thea henter en strikk og gjør noen øvelser for å pumpe musklene skikkelig før hun skal på. Skoene og bikinien er klar, og det er ikke mulig å se at denne dama har båret frem to barn. For hvordan går det og kombinere fitness med to barn, full jobb og mann? Thea forteller at det krever mer og stille i womans fitness fordi man her må trene på friprogram, finne musikk og kostyme i tillegg til poseringer og å bygge muskler.

– Før trente jeg en time om dagen, nå blir det ofte to, så det har vært en utfordring. Thea bruker treningen som sin fritid, mens andre går på kafe og skravler fokuserer Thea på treningen.

_MG_4565   _MG_4561   _MG_4560

Thea er engasjert når hun snakket om fitness, men er det en lidenskap?

– Bikinifitness var mer en interesse, men det med dansingen er en lidenskap. Jeg liker å formidle noe og bruke hele kroppen. Jeg tar jo helt av på scenen og er helt med. Så når jeg får kombinere fitness med dans er det en lidenskap utover det å trene og se bra ut.

Det er flere i salen nå og publikum gir mye respons til de som står på scenen. -Kom igjen, -ikke gi deg, -du har de fineste lårene på scenen, kommer det ropende. Jeg får en følelse av et miljø med mye samhold, og at selvom det er stort er det på samme tid lite.

Det er premiesermoni og deltakerne står spent og venter, de ser opp mot podiet hvor alle ønsker å stå på første plass. Thea blir ikke ropt opp først noe som betyr at hun er norgesmester i womans fitness 2015.

Når Thea mottar pokalen roper fotografene; vi er her Thea, se på oss. For alle vil ha en bit av vinnerjenta. Når jeg møter Thea i foajeen på Chateu Neuf etterpå er det hele over, hun er norgesmester, glad, og kan endelig ta seg en pust i bakken med en velfortjent sjokolade.

_MG_4584  _MG_4518  _MG_4594

Jeg snakker med Thea uken etter NM.

– Denne uken har jeg tatt helt fri og spist hva jeg vil. Men neste uke må hun begynne igjen for VM i Ungarn er allerede i november.

Og hva skjer etter det?

– Nå er det først VM, så er det jul og ribbe, så er det bryllup og etter det så vi får se hva som skjer videre, avslutter hun.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *