mennesker, Uncategorized
Skriv en kommentar

Steinknuserkvinnene

_MG_0732

Tekst og foto: Fride Maria Næsheim

Ved veien i Goa møter jeg kvinner og menn som jobber i et lite steinknuseverk. Kvinnene er tynne og de bærer på tunge lass med steiner.

_MG_0736 _MG_0746

De går frem og tilbake med steiner på hodet hele dagen. Støvet ligger i luften og jeg kjenner det legger seg i hår, munn og ansikt. De er kledd i sari og i flipp flopps og varmen er uutholdende.

_MG_0748 _MG_0749_MG_0755

India er det landet i verden som har flest fattige. Steinindustrien er stor i flere deler av landet. Arbeidsforholdene i steinknuserverkene er helsefarlige og skadelige. Flere kvinner og barn jobber under disse forholdene.

_MG_0758_MG_0763

For at familien skal overleve blir barn i ung alder sendt til steinknuserverkene istedet for å få utdanning. Området de lever i blir ødelagt, skogen hogges ned, jorden blir dårlig og vannet forsvinner. Steinstøvet er et av de største problemene og er svært skadelig.

_MG_0766 _MG_0760 _MG_0762

På tross av alt dette viser kvinnene styrke og glede. De smiler, tuller, ler og kommuniserer med meg og de andre rundt. Steinknuserverket er som mye annet i India. Fargerikt og kaotisk.

Det har blitt ettermiddag og vi setter oss på scooteren for å kjøre videre. Dagen har vist med store kontraster og jeg vil alltid huske de hardtarbeidende kvinnene ved steinknuserverket.

_MG_0753

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *