mennesker
Skriv en kommentar

Visesang + elektro = Evelyn Mali

Tekst: Fride Næsheim 
Foto: Fride Næsheim og privat

Hele bakken rister, stolene flytter seg fra en ende av rommet til en annen. Det er jordskjelv i Nepal og Evelyn er midt oppe i det. På flyet hjem skriver hun sangen bønneflagg.

Da Evelyn var ferdig med videregående, tok hun valget om å ta et år på folkehøyskole. Veien gikk til Seljord. – På singer/songwriter linja fant jeg et helt nytt miljø. Jeg trivdes så godt at jeg søkte om å få være der ett år til, som stipendiat, forteller hun. Og det var på Seljord hun bestemte seg for å holde på med musikk på fulltid. – Hvis ikke dette går så kan man alltids finne på noe annet senere, man må jo bare satse, sier hun ivrig.

_mg_0159

Bønneflagg

Seljord folkehøyskole har ett veldedighetsprosjekt i Katmandu i Nepal. Evelyn har besøkt prosjektet to ganger, første gang som elev så som stipendiat.

Skolen reiser ned, men en uke ut i oppholdet skjer det noe som setter tilværelsen på hodet.

– Vi satt inne i et konferanserom og hørte på et foredrag. Plutselig begynte lyset å flakke, så begynte alt å riste, stolene raste rundt og gulvet beveget seg i bølger, når du prøvde å reise deg falt du rett ned igjen og store deler av taket begynte å falle ned. Jordskjelvet og etterskjelvene gjorde stor skade. Opplevelsen av barna og lokalbefolkningen Evelyn og resten av klassen var sammen med etter skjelvene gjorde stort inntrykk, og på flyet hjem ble sangen bønneflagg til. – Alt føltes så urettferdig, og vi jobbet masse med å samle inn penger til barnehjemmet vi støtter. Sangen bønneflagg skrev jeg på flyet hjem, litt som terapi og som mitt tilskudd til innsamlingen. Alle inntekter av denne sangen går til barnehjemmet, forteller Evelyn.

15034321_10101310989508924_1898574560_o

– Hva som inspirerer meg? Det kan være alt fra et ord, en linje i en bok, en setning eller en viss stemning. Jeg noterer alt på mobilen, den er full av ideer og inspirasjon.

Jeg møter Evelyn Mali på et hotell i Oslo sentrum. Jenta fra Mosjøen er her for å holde to konserter. Evelyn har glade øyne som lyser opp under det mørke håret. Hun er avslappet og glad. – Jeg skal ha en konsert på kafe sør, og en på the thief! Også skal jeg på ordentlig radio!

– Hvilken kanal? Lurer jeg

– Ordenlig radio, det er en kanal som heter det, forklarer Evelyn og ler.

_mg_0150

Tilfeldigheter og hardt arbeid

Evelyn liker å skape! Musikken hennes er nyskapende, leken og moderne. Hvordan gikk reisen fra musikklinja i Mosjøen til konserter i hovedstaden?

– Jeg har vokst opp i en musikalsk familie. Musikk har alltid vært en stor del av hverdagen og jeg satt ofte og klimpret på gitaren når jeg var mindre, forteller Evelyn. Mellom bratte fjell i Mosjøen skrev Evelyn dikt, etter som tiden gikk kombinerte hun klimpringen på gitaren med tekstene. – Når jeg var rundt femten år så hadde jeg spart alle pengene mine for å få spilt inn en sang i studio. Noen år senere ble jeg kjent med sønnen til han som drev studioet hvor jeg spilte inn låtene, Tor Erik. Tor Erik startet senere opp et studio i Trondheim og vi fikk kontakt igjen. Han har laget lydlandskapet til låten; ishav. – Han sendte meg et forslag og spurte om jeg ville prøve det ut. Jeg har alltid spilt akustisk visesang, og jeg har likt å høre på elektronisk musikk, så hvorfor ikke kombinere disse?

Etter dette har ballen virkelig begynt å rulle for Evelyn. I studio jobbes det med singler og EP. Vi spilte som sagt inn låten ishav, og jeg håpet egentlig bare på det beste. Nå har den 150 000 plays på Spotify og jeg må fortsatt klype meg litt i armen.

15045460_10154517625401206_1867537144_o _mg_0161 15033842_10154517625306206_1435366229_o

Drømmen om Træna

Å være nordlending har nok gjort Evelyn ekstra godt rustet for musikkmiljøet. – Vi er jo veldig rett fram og går ikke rundt grøten, så jeg har nok blitt litt hardhudet, noe som kan være bra i et miljø som musikkmiljøet hvor det ikke legges noe imellom. Jeg fokuserer på de som liker musikken min, alle kan ikke like alt!

Med foreldre som støtter og Mosjøen i ryggen er Evelyn klar for å leve av musikken. – Studier kan man alltids ta, nå må jeg smi mens det er varmt. Nå er det plate, konserter, intervjuer på agendaen, men hva er den ultimate drømme konsertarenaen? – Trænafestivalen, på helgelandskysten. Mange syns det er artig at det er drømmen min, for det er jo ikke verdens største festival, men kanskje verdens fineste? Jeg tar ting som det kommer og så lenge jeg får holde på med det jeg elsker er jeg fornøyd.

Evelyn må snart videre og hun skal gjøre seg klar for kveldens konsert. – Jeg tror det kommer en del kjente, folk fra folkehøyskolen og andre venner som bor i Oslo. Det er alltid hyggelig å se noen kjente fjes på konsertene mine. – Jeg er mer spent enn nervøs, men det er sunt å være litt nervøs. Akustiske intimkonserter er det beste jeg vet, og det er jo det jeg skal ha i kveld. Det blir en fin stemning, så nært på en måte. Jeg elsker å kunne formidle historiene til de som sitter i salen. Akkurat da er det alt som betyr noe, avslutter hun.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *